sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Päivärytmi(ttömyytt)ä

Päivän rutiinit ja rytmit on muokkautuneet meillä sitä mukaa kun lapsi on kasvanut. Nykyään Leolla on aika kiva rytmi, jota voi ennakoida, mikä taas helpottaa kummasti päivän suunnittelua ja esim. kyläilyä. Tietää suurin piirtein koska poikaa alkaa väsyttää ja mihin aikaan hän mahdollisesti herää. Tosin on edelleen niitäkin päiviä kun kaikki totutut rytmit menee ihan päälaelleen ja sekaisin, mutta suurimmaksi osaksi päivät sujuvat nukkumisten, syömisten, ulkoilun ja muun puuhailun osalta aika samalla aikataululla.

Aamulla herätys on lähes kellontarkasti 8.30. Ihanteellinen aika aamu-uniselle äidille. Iloinen pojanvesseli hihkuu sängyssään ja ojentaa kädet äitiä kohti heti kun hiippailen pojan huoneeseen. Aamuhalien ja kuolapusujen jälkeen mennään aamupesulle ja vaipanvaihtoon. Yön jäljiltä vaippa painaa melkoisesti, mutta kertaakaan vielä ei ole sänky kastunut, joten aika tehokas imukyky tuollaisella kertisvaipalla kyllä on. En nyt mitekään hehkuta kertiksiä, mutta näitä meillä käytetään, koska en missään vaiheessa oikein päässyt jyvälle tai innostunut kestoilusta. Täytyy vielä lisätä, että tästä huolimatta Leo ei ikinä ole kärsinyt mistään vaippaihottumasta ja iho on kaikinpuolin ollut aina hyvässä kunnossa.

Aamupuuro tai aamumaito imettäen syödään noin klo 9.00. Vuorottelen välillä niin että ensin maito sitten puuro tai toisinpäin. Vielä maitoa riittää, aamulla varsinkin, mutta tuotanto on selvästi hiipumaan päin ja olen imetystä selkeästi alkanut hissukseen vähentää. Eikä Leokaan kovin pitkiä aikoja rinnalla viihdy kun moni muu asia varastaa huomion.

Tankkauksen jälkeen on ennakoitavissa vanhan tankkauksen ulostulo. Eli tässä vaiheessa sopii testata pottailua. Tällä viikolla tulosta on syntynyt jopa kaksi kertaa. Yhtenä päivänä onnistuin saalistamaan yhden pikkupisun ja toisena kunnon kakkan. Äiti taisi olla ylpeämpi saavutuksesta kun sen vääntäjä ;)

Aamupäivä on tehokasta leikkiaikaa tai vaihtoehtoisesti ulkoilua/kyläilyä. Leo leikkii hyvin itsekseen, konttii ympäri taloa ja kiipeilee minkä ehtii. Vihdoin tuo on hoksannut, että kaiken sen touhottamisen lomassa voi istahtaa hetkeksi. Tätä ennen Leo ei istunut omatoimisesti oikeastaan ollenkaan. Nyt poika pysähtyy aina silloin tällöin istumaan ja tutkimaan jotain lelua oikein tarkasti sormi ojossa :) Istumatyyli on myös aika hupaisa polvi-istunnan ja normaalin istunnan välimuoto, toinen jalka pyllyn alla ja toinen suorana. Mutta istumista kestää korkeintaan kymmenisen sekuntia ja sitten taas mennään. Meno on aina vain vauhdikkaampaa ja kun taidot ja tasapaino ei vielä oikein kohtaa, tulee muksahduksiakin aina välillä.

Kello 11.00-12.00 välille sjoittuvat ensimmäiset päikät. Ne otetaan uuden maitosatsin tai sitten ulkoilun päätteeksi, joko sisällä omassa sängyssä tai ulkona rattaissa. Unta kestää yleensä tunnista vajaaseen kahteen tuntiin. Päiväruoka syödään päikkäreiden jälkeen n. 12.30. Ruokajuomana on vettä, jota Leo tykkää juoda itse nokkamukista. Hirvittää jo ajatella, että kohta lapsen pitäisi saada opetella syömistä itse, mutta voin van kuvitella sitä sotkun määrää... Sormiruokaa Leo napsii ihan näppärästi, mutta lusikka ei kyllä pysy ollenkaan oikein päin kädessä saati että sillä saisi lapattua ruokaa suuhun asti :p

Jos aamupäivällä ei vielä ehditty pihalle niin sinne mennään todennäköisesti päiväruoan jälkeen tai jos äiti on laiskalla päällä jäädään sisälle leikkimään tai hurautetaan autolla naapurikaupunkiin vähän shoppailemaan. Välipala syödään klo 15.00-15.30 aikoihin. Mikä tahansa välipala uppoaa hyvin, hedelmäsose, jogurtti, viili, kiisseli tai hedelmä. Välipalan päälle juodaan vielä kunnon satsi maitoa niin että alkaa unettaa.

Kakkospäikkärit Leo nukkuu klo 16.00-17.00 välillä omassa sängyssään. Nämäkin unet kestävän yleensä sen tunnin. Joskus sattuu päiviä, että Leo nukkuu vain yhdet päikät, mutta normaalipäiviin sisältyy kahdet päiväunet.

Iltapäikkäreiden aikana isi on yleensä tullut töistä ja Leon herättyä leikittää poikaa. Iltaruoka syödään klo. 18.00, mikä jälkeen poika saa taas maitoa. Leo pyörii meidän mukana, välillä keittiössä mun housunlahkeessa kun teen ruokaa tai möyrii iskän päällä sohvalla. Jos haluan vapaat kädet ja huilausta pojan vahtimisesta niin että voin keskittyä johonkin hommaan kunnolla, laitan Leon syöttikseen, joka on taitettu alas niin että pohja on pöytätasona. Lelukoppa viereen ja poika viihtyy paikallaankin jonkin aikaa.

Leon iltapuuron aika on klo 20.00. Puuron jälkeen tai sitä ennen käydään iltapesulla ja vaihdetaan yöpuku päälle. Sitten aletaan hiljalleen valmistautua pojan unille menoon. Tv:n ääni laitetaan hiljaiselle ja kirkkaat valot pois päältä. Istutaan mukavasti sohvalle iltamaitoa juomaan. Tähän Leo nukahtaa usein hyvin nopeasti. Klo 21.00-21.30 viedään poika omaan sänkyyn nukkumaan.

Yöt sujuvat vaihtelevasti, mutta pääosin hyvin. Unissaan Leo itkee tai huudahtelee joskus, toisinaan herää ja nousee ylös. Tätä tapahtuu muutaman kerran yössä. Edellinen on helppo hoitaa tutilla, jälkimmäiseen saattaa joskus mennä aikaa tuntikin ennekuin pojan saa uudelleen kunnolla uneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...