perjantai 1. huhtikuuta 2011

Stressiä sekä muuta asiaan liittyvää

Toissapäivänä postilaatikossa odotti rakennuslupa. Kaikkien rakennuslupaan tarvittavien paperien haalimiseen meni yllättävän pitkä aika, yli kuukausi, joten siihen nähden itse lupa tuli todella nopeasti, hakemuksen jättämisestä parin päivän kuluttua. Onneksi lupa heltisi ilman suurempia mukinoita.

Sähköliittymäasiakin on edennyt ja meille vakuutettiin että sähköt saadaan tontille ennen perustusten teon aloittamista. Alunperin uhkakuvana oli, ettei meidän tontille olisi ollenkaan vedetty kaapeliputkea tien alitse vastapäisen tontin nurkalla olevasta sähkökaapista. Kaapelien kulkua osoittavissa piirustuksissa oli jotain epäselvyyttä meidän tontin kohdalla ja asia piti mennä tarkistamaan paikan päälle. Usean hoputtelupuhelun jälkeen joku sähkisheppu saatiin tarkistamaan tilanne ja onneksi putki oli siellä missä pitikin.

Maanmuokkaus on alkanut tänään, hieman etuajassa aikataulusta. Mylläystä ja kantojen kaivamista. Tontti muuttuu ihan silmissä. Pitää ottaa kuvia, kunhan ehdin itse tontille.

Onneksi asiat ovat sujuneet tähän mennessä hyvin aikataulussa. Itse stressaan turhaa monesta asiasta tämän rakentamisen suhteen: aikataulut, asioiden hoituminen, budjetti jne. jne.. Perusluonne kun on sellainen, että haluaisin koko ajan olla jyvällä siitä mitä tapahtuu ja ymmärtää paremmin esim. rakentamiseen liittyviä asioita/termistöä ja työvaiheita. Tällaista tietomäärää, mitä näinkin isoon projektiin kuin rakentaminen kuuluu, ei vaan pysty omaksumaan ihan hetkessä.

Stressaavan rakentamisesta tekee mulle se, että
A. itsellä ei ole  aikaisempaa kokemusta vastaavasta projektista
B. kaikki langat olisi siitä huolimatta kyettävä pitää käsissään ja hommat aikataulussa
C. epävarmuus asioiden sujumisesta on läsnä niin kauan, kunnes se nimenomainen asia on saatu hoidettua
D. hermojen on kestettävä, vaikka puolet hyvin suunnitelluista asioista menisivätkin toisin kuin oli tarkoitus

Onneksi meidän rakennusaika kestää vain suunnilleen seitsemän kuukautta, niin että eiköhän tää pää kestä sen aikaa. Täytyy kyllä nostaa hattua niille, jotka rakentaa ihan A:sta alkaen kaiken itse, meistä ei kyllä olisi siihen. 

Ja nyt edessä viikonloppu. Tiedossa mm. linjapukkien värkkäilyä ja hieman stressailuakin varmaan.

3 kommenttia:

 1. Onneksi asioilla on taipumus järjestyä.. Se on tuossa paikassa, kun on tupa valmis ja sisustustouhut täydessä vauhdissa :)

  VastaaPoista
 2. Voimia rakentamiseen.
  Kannattaa olla jyvällä kaikesta mitä tontilla tapahtuu, varsinkin talopaketin saapumisen jälkeen. Itse olin joitakin vuosia sitten mukana samaisen talotehtaan taloa rakennuttamassa ja useista vakavistakin rakennusajan virheistä päästiin säikähdyksellä hyvän omavalvonnan takia. Kyseenalaista ja kysele. Toivottavasti teidän kohdallenne sattuu hyvät talonrakentajat.
  Voi olla, että omalla kohdalla kyse oli maanantaikappaleesta (-rakentajista).
  Toisaalta talo valmistuessaan oli moitteeton, sisustusvaiheessa rääkki oli jo unohdettua ja pystyin keskittymään oleelliseen. :)

  VastaaPoista
 3. Marian: Niinhän niillä taitaa olla :) Löytyikö muuten messuilta mitään kiinnostavaa, tonttia, talomallia tms.?

  Ti: Kiitos vinkeistä. Vaikka DT:tä mainostetaan helppona ja huolettomana tapana hankkia talo, sitä en usko sen todellakaan olevan. On tästäkin talotoimittajasta kuullut sen verran kirjavia kokemuksia. Mutta pitää pitää silmät auki ja itse olla tarkkana.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...