tiistai 4. joulukuuta 2012

Vuosi uudessa kodissa, plussat ja miinukset

Uudessa kodissa on nyt asuttu hieman yli vuoden päivät ja jokin aika sitten tehtiin talon vuositarkastus. Mitään kovin isoja puutteita ei listaan tullut ja onneksi myös kaikki pikkujututkin luvattiin hoitaa kuntoon.

Omakotitaloasuminen on itselleni se omin asumismuoto, koska lapsuutenikin olen sellaisessa asunut. Työtä omassa talossa on selvästi enemmän kuin rivi- tai kerrostalossa asuessa, mutta tila, oma piha ja rauha tekevät siitä vaan niin paljon mukavampaa etten enää muulla tavoin haluaisi asuakaan.

Kulunut vuosi on mennyt vauhdilla ja tuntuu melkein siltä, että olisimme asuneet tässä talossa aina. Osa rakennusaikaisista ratkaisuista on ollut ehdottoman toimivia, osa taas ei ja joihinkin asioihin olisi kannattanut rakennusvaiheessa kiinnittää huomiota huomattavasti enemmän kuin olisi vaan tajunnut. Tämän ajatuksen innoittama lähdin miettimään onko tämä koti osoittautunut sellaisiksi kuin omasta talosta haaveillessa suunnittelimme tai tekisinkö nyt jotain toisin jos alkaisin rakentamaan uudelleen

Aivan ensimmäiseksi tilaa ei voi koskaan olla liikaa, joten nyt jos aloittaisin taloprojektia valitsisin sen vielä hieman isomman talomallin... Nälkä kasvaa syödessä :) Meillä siis Designtalon malli Kaustinen 138, jonka pohja tässä alla meille muokattuna.



Varsinainen ulkoterassi meillä löytyy vain talon etupuolelta sisäänkäynnin yhteydestä. Terassia laajennettiin useampi neliö siihen peruspakettiin kuuluvasta terassista ja tähän laajennukseen olen enemmän kuin tyytyväinen, mutta toisaalta toinenkin terassi vähän rauhallisemmalla paikalla talon sivulla tai takana olisi kiva juttu.

Eteinen, erityisesti tuulikaappi, tuntuu välillä aika ahtaalta varsinkin kun yritetään koko perhe sulloutua yhtä aikaa ulos taikka sisälle. Joten tilaa saisi olla hieman enemmän, samoin valoa. Kaipaisin eteiseen esim. matalaa kalustepenkkiä (tai edes paikkaa sille) ja lisäsäilytystilaa kengille ja ulkovaatteille.

Keittiö on meillä n. 19 ja olohuone 22 neliötä ja ne ovat mielestäni sopivan kokoiset. Keittiöön satsasinkin suunnittelussa (kalusteet ja pintamateriaalit) eniten ja siihen olen edelleenkin erittäin tyytyväinen. Erityisen järkevä päätös oli vaihtaa keittiön lattia laattalattiaksi. Välillä mietin olisiko keittiön ja olohuoneen paikkoja pitänyt vaihtaa keskenään niin päin, että keittiöstä olisi näkymä etupihalle, mutta toisaalta keittiön puolelle ainakin kesäaamuisin paistava aamuaurinko on vallan mainio juttu :)

Makuuhuoneet sitten taas... ovat vähän liian pieniä ja vaatekaappeja tarvittaisiin lisää. Lastenhuoneet (MH 2 ja 3) ovat vain reilun 9 neliön suuruiset ja pitkänmalliset, mikä tekee sisustamisesta vähän haastavampaa. Molemmissa on kaksi kiinteää vaatekaappia, eikä enempää mahtuisikaan. Työhuoneesta jätin kaulustesuunnitteluvaiheessa muka fiksusti kaapistot tyystin pois, koska halusin että huoneen järjestystä pystyy muuttamaan helpommin kun kaapit eivät hallitse yhtä nurkkaa. Virhe! Kyllä ne kaapit olisi saanut siihenkin huoneeseen ottaa. Päämakkariin (Mh1) olen varsin tyytyväinen, kokoa 12,5 neliöä ja vieressä vaatehuone. Parasta makkarissa on lasipariovet, joka olivat melkeinpä se ykköshaave rakentamisen alussa ja joista tykkään edelleen kovasti.

Kodinhoitohuoneeseen ja pesutiloihin satsaisin paljon enemmän ajatusta jos olisin nyt suunnitteluvaiheessa. Pitkä i-mallinen kodinhoitohuone on aika ahdas, koska sinne kääntyy sekä ovi keittiön puolelta että kylppäristä. Keittiön vastaisen oven kääntäisin nyt aukeamaan mieluummin keittiön puolelle. Kodinhoitohuoneessa ei ole juurikaan tilaa esim. pyykkien kuivattamiseen ja kaappitilaa saisi tässäkin huoneessa olla enemmän. Onneksi sentään lisäsin yhden ylimääräisen pitkän kaapin kalustevaiheessa tyhjään tilaan joka jää pohjakuvassa kodinhoitohuoneen oven taakse. Iso plussa on taas ollut ylimääräisenä kodinhoitohuoneeseen otettu vesipiste/pesuallas, sellaista kun ei vakiomallin kodariin olisi kuulunutkaan.

Pesuhuone meillä on aika pieni, mutta toimiva, ainut miinus on seinälaattojen saumaväri, joka on siis marmorinvalkoinen. Nyt valitsisin ehdottomasti valkoisen sauma-aineen, koska meillä tuo marmorinvalkoinen on käytännössä ihan harmaa ja se korostaa liikaa laattojen välejä, jolloin koko kylppäri näyttää hmmmm.... aika ruutuiselta.

Kodin valaistusta mietin melko paljon jo etukäteen. Lisähalogeenivalot katossa sekä keittiössä että olohuoneessa kera himmentimen ovat olleet mukavat. Pihavaloja laittaisin vielä lisää talon ulkosivuille nurkkiin. Nyt ulkovaloja on vaan ne 4 kpl, jotka talon peruspakettiin kuuluivat.

Kokonaisuudessa meidän talon pohja on osoittautunut melko toimivaksi, joten plussan puolelle jäädään. Myös lähestulkoon kaikki sisustusmateriaalivalinnat ovat olleet onnistuneita ja niihin olen varsin tyytyväinen. Tässä vielä linkki aikaisempaan sisustusmateriaaleja käsittelevään postaukseen.

Lopuksi yhteenvetona muutamia itselle mieleen tulleita asioita mihin kannattaa rakentamisen suunnitteluvaiheessa kiinnittää huomiota, jotta tuleva talo olisi mahdollisimman toimiva.
- talon pohjan ja ilmansuuntien miettiminen, esim. terassit länteen, makuuhuoneet pohjoisen puolelle...
- ovien aukeamissuunnat esteettömän kulkemisen ja toimivuuden takaamiseksi
- riittävä valopisteiden määrä, erityisesti keittiössä ja eteisessä
- pistorasioiden sijoittelu
- huonekalujen sijoittelu tulevaan taloon jo paperilla kannattaa (meillä olohuoneen viereisen makuuhuoneen oviaukkoa siirrettiin hieman, jotta olohuoneen puolelle tuli riittävä pätkä seinää pitkälle tv-tasolle)
- kiinteissä kalusteissa vetolaatikot alakaappien tilalle tuovat oikeasti paljon paremmin kaapin koko tilan käyttöön. Liukuovellisia kaapistoja kannattaa suosia erityisesti pienissä huoneissa sekä eteisessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...