lauantai 19. syyskuuta 2009

Räps!


Lapsen valokuvaaminen on tosi helppoa. Ostat fiksun ja näppärän ja kalliin digikameran ja siihen kalliin muistikortin, johon mahtuu tuhat ja yksi kuvaa. Sitten alat vaan napsia kuvia. Kätevää!

Mutta kun ei oikeesti oo!!! Lapsi liikkuu. Ihan koko ajan. Jatkuvasti. Meidän kamera tykkää, että kuvattava kohde on paikallaan eikä mielellään liiku. Myös kuvaajan käden olisi suotavaa olla vakaa ja välttyä liikkumasta kuvanottohetkellä. Yhtälö on mahdoton, jos kuvauskohde on tuollainen 10 kk ikäinen lapsi, jota ei kiinnosta vähääkään olla kuvattavana. Kameran hihna sen sijaan saa kuvauskohteen hakeutumaan vinhaa vauhtia niin lähelle kameran linssiä, että lähikuva nenästä tai silmästä onnistuu vaivatta. Mutta mä haluaisin sen lapsen kuvaan kokonaisena, omien leikkiensä keskellä, silloin kun sillä on söpöt vaatteet ja se näyttää niin suloiselta, silloin kun on joku hieno ilme tai hassu tilanne päällä.

Paskan kamera. Nykyisellä digikapistuksella saa ottaa sen muistikortin täyteen kuvia, jos haluaa muutaman oikeasti onnistuneen otoksen. Kaikki hyvät ilmeet jää tallentamatta kun kamera kohdistaa ja miettii liian monta sekuntia. Ilman salamaa kuva kuin kuva tärähtää, vaikka käytössä olisi lapsi/eläin asetus, jonka ilmeisesti pitäisi tuottaa parempia kuvia nopeasti liikkuvista kuvauskohteista. Salamalla kuvista tulee taas liian tummia taustaltaan ja piirteet korostuvat liikaa. Mä haluan oppia ottamaan sellaisia nättiä, pehmeän ja luonnollisen sävyisiä, mutta kohtuullisen tarkkoja kuvia. Enkä mä osaa. Onko ongelman ydin kuvaajassa, kamerassa vai missä?

Purnausta!!! Vanha kunnon filmikamera, mä haluun sellaisen!

2 kommenttia:

  1. Ilman salamaa kuva "tärähtää" siksi, että kamera tarvitsee pitemmän valotusajan kuvaa varten - kädet eivät pysy vakaana riittävän kauan, eikä todennäköisesti lapsikaan pysy paikoillaan sen valotuksen ajan. Mitä enemmän on valoa, sitä parempia kuvia saat ilman salamaa, tietysti.

    Jos haluat pystyä ottamaan kuvia ilman salamaa vähän huonommassakin valaistuksessa, tarvinnet kameraasi lisäobjektiivin. Yksi vaihtoehto on kuitenkin säätää salaman kirkkautta, sen pitäisi keskivertokamerassa onnistua. Jos säädät sen minimiin, salaman vaikutus jää pienemmäksi mutta kuva luultavasti silti valottuu tarpeeksi :)

    VastaaPoista
  2. Noinhan se varmaan on, mutta mulla ei suoraan sanottuna riitä hermot säätelemään kovin paljon mitään ylimääräistä eikä sitä pikakuvia näpsiessä ole kauheesti aikaakaan. Lähinnä ärsyttää se, että tämä uudempi digikamera on paljon huonompi kuin meidän vanha, jolla sai otettua ihan kohtuukuvia ilman salamaakin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...